در بخش اول سیستم عامل گنو لینوکس را معرفی کردم و بخش دوم را به بررسی دلائل مهاجرت به آن اختصاص دادم. حالا در بخش سوم و پایانی سعی میکنم نکات و راهنماییهای لازم را برای شروع کار به شما بگویم.
انتخاب یک توزیع
دنیای نرمافزارهای آزاد سرشار از تنوع است. اشخاص و گروههای زیادی با توجه به دیدگاه و سلیقه خود، گنو لینوکس را به شکل مطلوب خود در آوردهاند. به هر یک از این نسخهها اصطلاحا «توزیع» گفته میشود. البته بعضی از آنها، نسخه تغییر یافته دیگری هستند و در واقع بر پایه یک توزیع مادر بنا نهاده شدهاند. تعداد توزیعهای زنده گنو لینوکس چیزی بیشتر از ۳۰۰ نسخه است و کاربران با توجه به نیاز و سلیقه خود میتوانند هر یک را انتخاب کنند. با مراجعه به این لینک میتوانید همه توزیعها را به صورت یک اینفوگرافی ببینید.
برای انتخاب توزیع مورد نظر خود به عنوان شروع، لازم نیست کم و کیف همه این نسخهها اطلاع داشته باشید. پیشنهاد من این است که برای شروع از لینوکس مینت استفاده کنید. توسعهدهندگان مینت سعی کردهاند تا این توزیع را برای کاربران خانگی کاملاً بهینه کنند و کاربران مبتدی هم در آن به مشکل بر نخواهند خورد.

اما نکته بعدی، انتخاب دسکتاپ است. منظور ما از دسکتاپ، مجموعهای از نرمافزارها به همراه طراحی ظاهری رابط کاربری است. دسکتاپ در اینجا چیزی شبیه به رابط کاربری و لانچری است که در اندروید از آن استفاده میکنید. اگر سخت افزار سیستم شما در حد معمول یک کاربر خانگی است. گزینه پیشنهادی و البته مورد علاقهٔ من دسکتاپ KDE است.
کافی است تا به صفحه دانلود مینتِ KDE بروید و فایل iso را دانلود کنید.
بعد از دانلود فایل iso آن را به صورت بوتیبل بر روی کول دیسک و یا DVD رایت کنید. با این کار میتوانید هم به صورت زنده از سیستم عامل استفاده کنید و هم در صورت تمایل آن را بر روی سیستم خود نصب کنید.
گنو لینوکس در وِبِستان فارسی
فرومها، وبلاگها و مجله های فارسی زبان بسیاری با محوریت گنو لینوکس وجود دارند که برای شروع به کمک آنها احتیاج خواهید داشت. آموزشها، اخبار و ترفندهای آموزش داده شده در این پایگاهها راه را برای شناخت و کار با این سیستم عامل هموار میکنند.
انجمن فارسی اوبونتو بهترین مرجع برای رفع مشکلات شماست. مخصوصاً اگر با اوبونتو و یا توزیعهای بر پایهٔ اوبونتو کار کنید.
علاوه بر این، با مراجعه به آدرسهای زیر، سرنخهای خوبی برای آشنایی و رفع مشکلات خود به دست خواهید آورد.
-
وبسایت لینوکسیها - لینوکس ریویو
- لینوکس سیزن
- آزادراه
- اوبونتو نیوز
در جلسات «لاگ» شرکت کنید
در همه شهرهای دنیا، کاربران و علاقهمندان گنو لینوکس در جلساتی دور هم جمع میشوند. این جلسات «گروه کاربران لینوکس» (GNU USER GROUP) و یا به اختصار «لاگ» نام دارد. لاگها گروههای خود جوش مردمی هستند که عموما به صورت هفتگی تشکیل جلسه میدهند و سعی میکنند بستری برای آشنایی، کمک و آموزش افراد علاقهمند به گنو لینوکس را فراهم کنند.
این گروهها در بسیاری از شهرهای ایران فعال هستند. و علاوه بر جلسات دورهای رویدادهایی مثل جشن روز آزادی نرمافزار، جشن انتشار اوبونتو و همایش زیکانف (در زنجان) را هم برگزار میکنند. برای شروع لینک وبسایت تعدادی از لاگهای فعال ایران را قرار میدهم. اگر شهر شما در این لیست نیست شاید بهتر باشد نام شهر خود را بعد از کلمه لاگ در گوگل جستجو کنید.

امیدوارم این سرنخها تونسته باشه راه را برای کار با گنو لینوکس برای شما هموار کنم